ال ای دی LED یا دیود نوری (Light Emitting Diode) قطعه ای است الکترونیکی از نوعِ نیمه هادی یا نیمه رسانا (عموما از جنس سیلیکون و سیلینوم) که با گذشتن جریان از درون الکترون های آن (آند به کاتد)، در بایاس مستقیم، نور تولید می کند.
وقتی دیود را در بایاس مستقیم قرار دهند، الکترونهای باند هدایت نیمه هادی با حفرههای باند ظرفیت، ترکیب شده و انرژی لازم را برای فوتونهای مولد نور مونوکروماتیک فراهم می آورند. به دلیل وجود لایهای نازک، تعدادی از این فوتونها میتوانند از پیوند جدا شده و یک خروجی نورانیِ رنگی بوجود آورند. پس میتوان گفت که وقتی ال ای دی بایاس مستقیم باشد، جریان الکتریکی را به نور تبدیل میکند. مواد مختلف بکار رفته در تولید ال ای دی طیف رنگ بندی آنها را تعیین میکنند:

- ترکیب مواد نیمه هادی «آلومینیوم گالیم ایندیم فسفید» موجب تولید رنگهای زرد، نارنجی و قرمز در این لامپ ها می شود.
- با بکارگیری «آلومینیوم گالیم آرسنید» رنگ های قرمز و مادون قرمز تولید می گردد.
- استفاده از « ایندیم گالیم نیترید» موجب تولید رنگهای آبی، سبز و ال ای دی های فرابنفش می شود.
- ترکیب مواد نیمه هادی« فسفید گالیم» رنگ های سبز و زرد را بوجود می آورد.

به همین خاطر، یکی از مولفه های تعیین قیمت LED در بازار، رنگ آن است. لامپ های ال ای دی چند جزء بسیار مهم دارند:
- دیود نوری SMD: که وظیفه تولید نور را بر عهده دارد.
- درایور: که وظیفه تبدیل برق (AC) به جریان (DC) را دارد.
- هیت سینک: که جهت دفع حرارت لامپ ها از جنس آلومینیوم تولید می شود.
لامپ های LED بیشتر نقش یک قطعهی مکمل را در صنایع روشنایی بازی می کنند. در واقع از آنها در کنار پروفیل آلومینومی جهت تولید پروفیل روشنایی ال ای دی بهره برده می شود. در ساخت این نوع پروفیل ها ضمن استفاده از LED می توان از تابش دهنده های نور (Diffuser) نیز برای انعکاس بهتر پرتو لامپ ها به اطراف استفاده برد. این تابش دهنده ها نیز عموما از جنس پلی کربنات اکسترود تولید شده و با توزیع بهتر نور به کاهش هزینه ها و زیبایی نورپردازی کمک شایانی می نمایند.